tisdag 27 oktober 2009

Höj läraryrkets status!



Det är höstlov och det är ju otroligt skönt för alla de barn och elever som får ha höstlov. Men det är säkerligen skönt för alla lärare också! Att vara lärare betyder att du under hela din arbetsdag ger, ger och ger till andra människor. Sällan får du en paus att bara vara. Det är ett roligt yrke men ett yrke som kräver 100% uppmärksamhet på andra människor. Jag har själv haft praktik både längre och kortare perioder och de dagar jag varit i skolan 8.00-16.30 är jag helt slut!
Jag och mitt parti, folkpartiet, vill höja läraryrkets status. Vi anser att läraren är skolans viktigaste resurs. Visst är datorer och andra läromedel viktigt men utan läraren blir det ingen god undervisning. Det är ytterst viktigt att det finns utbildade lärare i skolan och det har alltför länge funnits många lärare som saknat utbildning. Men den sittande regering vill råda bot på detta!
För det första. Vi vill förändra lärarutbildningen så att den blir bättre. Vi vill även locka fler till utbildningen genom att erbjuda en utbildning med hög kvalitet och hög status och med höga krav och förväntningar på studenterna. Vi vill även ge möjlighet för redan utbildade lärare att fortbilda sig.
För det andra. Folkpartiet liberalerna står för ordning och att ställa krav är att bry sig. Det är jag stolt över! Därför anser jag och mitt parti att den disciplinära situationen på landets skolor också måste förbättras.
För det tredje. Vi anser att lärarens huvuduppgift ska vara undervisning och de arbetsuppgifter som medföljer själva undervisningen. Vi anser att läraren under senare år påtvingats alltför många byråkratiska uppgifter som tar fokus från deras huvudsakliga jobb: att undervisa!
Men för att punkta ned vad jag och folkpartiet liberalerna vill:
• vi vill skärpa skollagen så att det står klart att endast behöriga lärare ska kunna fastanställas.• vi vill förbättra lärarutbildningen genom att öka specialiseringen och ämneskunskaperna.
Det vi redan har gjort:
• vi har skärpt skollagen så att lärarna ska upprätthålla tryggheten i klassrummet• vi har tillsatt en utredning om en ny lärarutbildning och återinfört speciallärarutbildningen• vi har startat en omfattande lärarfortbildning, ”Lärarlyftet”, vårterminen 2008
Du som är lärare: har du fått chansen att ta del av ”Lärarlyftet”? Vad läste du? Maila mig gärna eller lämna en kommentar här i bloggen. Vi ska äta frukost och göra oss redo. Busborgen väntar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar