lördag 21 november 2009

Slå på SVT24!



Just nu i Växjö har folkpartiet liberalerna landsmöte och just nu tittar jag på SVT24där man kan följa debatterna. Just nu debatteras förskola och barnomsorg. Olika motioner har lagts och en av de motionerna är att barn till föräldralediga ska få tillgång till fler än 15 timmar per vecka på förskolan. Motionären tyckte att det borde vara upp till förälderna att själv bestämma hur många timmar man vill att det äldre barnet ska vara på förskolan. Att det skulle kosta mer ville motionären inte förstå tyvärr. I Stockholm har man 30 timmar/vecka för de barn som har en hemmavarande föräldraledig förälder.

Fantastiskt! Men Stockholm är en rik kommun med många som betalar hög skatt. Västreås är inte en lika rik kommun. Västerås har många som behöver stöd i form av exempelvis socialbidrag, bostadbidrag och annat socialt stöd.

Vi har en påse pengar. Vi har många olika områden som behöver pengar. Vi har många olika grupper av människor som är i behov av stöd och satsning: personer med funktionsnedsättningar, nyanlända familjer, ungdomar, hemlösa, äldre, svårt sjuka....och så vidare och så vidare...

Att bibehålla förskolesatsningen krävde att vi stramade till vår budget i förskolenämnden. För att förhindra att grupperna i förskolorna skulle svämma över och bli totalt ohanterbara var vi tvungna att göra något. Tyvärr. Men den dag ekonomin ser annorlunda ut så lovar jag att arbeta för att utreda att öka antalet timmar i förskola och skolbansomsorg för föräldralediga och arbetssökande!

Slå på SVT24! Intressant TV!

1 kommentar:

  1. Hej Hanna,

    Vi har en massa pengar i Västerås också. Vi slösar bort dem i onödiga administrativa kostnader. 40 % av elevpengen i skolorna till exempel går till OH kostnader.

    Så vi har råd med 30 timmar förskoleverksamhet men

    som jag ser det ska det gälla barn från tre till sju år. Barn till föräldralediga som inte har fyllt tre ska vara hemma hos den föräldraledige och det nya syskonet.

    Dagis och förskola är en svår fråga med en historia som i Sverige skiljer sig markant från övriga Europa.

    Hos oss var det Alva Myrdal som i början av 1900-talet ville ge kvinnor en möjlighet att komma ut i arbetslivet. Hon startade barnstugor för de fattiga och ensamstående mammorna.

    I andra länder startade förskolorna av rent pedagogiska orsaker. Barn från tre år och fram till skolålder skulle delta i en pedagogisk verksamhet för att gynna deras utveckling.

    Jag tycker att vi i Sverige borde lära av denna pedagogiska tanke. Fram till tre år ska dagis ha en enhetlig taxa. Sedan ska alla barn ha rätt till avgiftsfri pedagogisk verksamhet fyra timmar om dagen. För de som behöver barnomsorg ska resten av dagen kosta lika för alla. Vi betalar inte olika läkaravgifter, som en jämförelse.

    Barns vars föräldrar är föräldralediga ska gå på den pedagogiska verksamheten och resten av tiden ska de umgås med familjen.

    Ha det gott

    SvaraRadera