tisdag 10 november 2009

Nya regler - förklaring!

Som sagt, jag är en av de politiker som varit med och beslutat om de nya reglerna för förskolan. Detta inlägg är tillägnad alla de föräldrar som eftersökt svar på ett par frågor de haft när de kontaktat mig.

Jag anser att de beslut vi tagit leder till att säkra den pedagogiska kvalitén och att behålla barngruppernas storlek, trots det ekonomiska läget. På så vis prioriterar Västeråsalliansen att behålla och satsa på förskolesatsningen! Bakgrunden till de beslut som tagits är dels nya nationella regler och dels ett behov att anpassa verksamheten till dagens försämrade ekonomiska läge i världen och i Västerås stad.

VLT har försökt förstå sig på de nya reglerna vid olika tillfällen men de glömde viktig information. Jag ska försöka förklara en del punkter:

1. Från och med hösten 2010 har alla barn i åldrarna 3-5 år rätt att vistas inom förskolan tre timmar per dag utan avgift. Detta är den så kallade allmänna förskolan som från hösten 2010 även innefattar våra 3-åringar.
2. Rätten till barnomsorg för barn till föräldralediga blir 15 timmar per vecka och arbetssökande 20 timmar per vecka. Dessa timmar ska i dialog mellan föräldrar och verksamhet förläggas på så vis att barnens bästa kommer i första rum. Det finns således en valfrihet att ta ut dessa 15 timmar på olika sätt. Det ska även tilläggas att föräldralediga självklart ska kunna arbeta eller studera under sin föräldraledighet om de önskar och då ha rätt till ytterligare barnomsorg.
3. På många av stadens enskilda förskolor tar familjerna med sig barnens blöjor och
Alliansen har beslutat att den kommunala verksamheten inte heller ska stå för barnets blöjor, utan dessa tas med hemifrån. I och med detta sparar staden 2,5 miljoner kronor. Pengar som direkt går tillbaka till barnen!
4. Att barn till föräldralediga och arbetssökande inte ska få lunch i förskolan gäller endast om detta barn går där i tre timmar per dag. Går däremot barnet i förskola tre dagar à fem timmar utgår självklart lunch. På detta sparar vår stad cirka 2,2 miljoner kronor.
5. Jag anser av ideologiska skäl att det man betalar för kan man både ställa krav på och lättare uppskatta. Att betala för sin förskoleplats inger känslan att ”jag betalar för en tjänst och jag kan ställa krav på den här tjänsten.” Av denna anledning har vi i Alliansen beslutat att ta bort den reduktion av barnomsorgsavgift för hushåll med inkomster under 16 000 kronor per månad. Detta betyder att avgiften tas ut från första kronan.

Och gällande fritids då? Jo, barn i årskurs 1-3 har rätt till 6 timmar skolbarnomsorg om någon förälder är arbetssökande. Barn i förskoleklass - och som har samma familjesituation - har rätt till 10 timmar på fritids. Om en förälder är föräldraledig får barnet i förskoleklass även då rätt till 10 timmar på fritids. Men om barnet går i årskurs 1-3 har man inte rätt till fritids.

Är det lite tydligare nu? Hoppas det! Om du har fler frågor kan du alltid kontakta mig på hanna.paavola@liberal.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar