onsdag 18 november 2009

Föräldraförsäkring

Individers val av hur mycket tid de ska spendera med sina barn påverkas i allra högsta grad av föräldraförsäkringens utformning. Det påverkas även av vilken information om föräldraförsäkringen som sprids och av hur förskola eller annan barnomsorg fungerar.

Föräldraförsäkringen är central i statens stöd till barnfamiljer och gör det ekonomiskt inte bara möjligt utan fördelaktigt att vara hemma med de minsta barnen. Och detta är ju superbra! Föräldraförsäkringen fyller flera syften: en generös föräldraförsäkring ger ökad barnafödesel. Och genom kopplingen till tidigare inkomst stimuleras kvinnor att skaffa en fast anknytning till arbetsmarknaden innan de skaffar barn, vilket ger - tror jag - en stor sannolikhet att de återvänder till arbetsmarknaden efteråt. Också mycket bra. Pappamånaderna ska stimulera till en mer jämställd fördelning av föräldraansvaret och ge barn en möjlighet att få en tidig anknytning till båda sina föräldrar. Bra där också.

Men samtidigt ger försäkringen möjligheter till en traditionell arbetsfördelning mellan könen. Har du tänkt på det? Särskilt förmånliga regler vid deltidsarbete mellan barnafödslar och möjlighet att överlåta föräldrapenningdagar mellan föräldrarna kanske inte är SÅ bra ur jämställdhetssynpunkt?

En annan fundering: det finns data som visar att pappor blir mer benägna att ta ut föräldrapenning om de har högre inkomst, men att detta samtidigt motverkas om pappan har inkomst över och mamman under taket. Högre tak borde i så fall leda till mer jämställd fördelning. Det är svårt att mäta effekten av takhöjningen som gjordes 2006, men Försäkringskassan har inte kunnat se någon avgörande förändring.

Har ni tätt mellan era barn? Då kanske du vet att föräldraförsäkringen innehåller undantagsregler för föräldrar som har lägre inkomster mellan barnafödslar, förutsatt att mamman blir gravid innan det förra barnet är ett år och nio månader? Många föräldrar har uppfattat dagens regel som att staten lägger sig i hur tätt föräldrarna skaffar barn men så är givetvis inte fallet! MEN! Uppfattningen att mammor ska övergå till deltid är så cementerad att det blivit det normala. Denna effekt försvinner om regeln tas bort. Detta innebär då att staten även i den meningen lägger sig i individers egna val i mindre utsträckning! Och det är ju helt strålande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar