fredag 4 december 2009

Skolbarnsomsorg? Eh?




I Västerås finns skolbarnsomsorg/fritids från förskoleklass till årskurs 6 under den tid av dagen som barnen inte går i förskoleklass eller i skola. Verksamheten är till för de barn vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar samt till barn som har ett eget behov av verksamheten.

Vad är skolbarnsomsorg? Det är ett samlingsnamn för fritidshem, pedagogisk omsorg (där familjedaghem/familjefritidshem ingår som en del) och öppen fritidsverksamhet.

Den vanligaste formen för barn mellan 6 och 9 år är fritidshem. Och jag tycker att det är bra att fritidshemmet ofta är integrerat med skolan gällande personal, lokaler och själva verksamheten.

Det finns även familjedaghem och familjefritidshem som ingår som en del i pedagogisk omsorg. I dessa verksamheter tar en dagbarnvårdare emot barn i sitt eget hem och avgiften är densamma som för fritidshem.

Jaha, undrar ni kanske? Varför berättar hon detta? Jo, ni ANAR inte hur många mail och påringningar jag fått rörande den blankett som skickas ut från Stadshuset och som ska ifyllas av de vårdnadshavare som har barn i förskola och/eller skolbarnsomsorg.

"VADDÅ skolbarnsomsorg?" "Mitt barn går ju på fritids!"

Det är tydligt att det alltför ofta sker en miss i kommunikationen mellan Stadshuset och medborgarna. Återigen - bakläxa till oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar