lördag 12 december 2009

Barn behöver få röra sig!



Klockan är snart 10 och Arvid och jag packar sim-väskan. Arvid, 3 år, har simskola vid halv 1 idag. När gympan slutade för terminen så började han på simskola istället. Våra barn har precis som många andra barn ett stort behov av att röra på sig. De har ”spring i benen” och svårt att sitta still om de inte får aktivera sig rent fysiskt. Vi tror att våra barns aktiviteter hjälper våra barn att må bra och utvecklas på bästa sätt.

Jag som vistas mycket i olika skol-verksamheter och själv har barn vet att vi idag har ett samhälle med ökad inaktivitet. Men det är inte så konstigt egentligen. Det är ett stressat samhälle vi lever i. Med mindre tid och utrymme blir möjligheterna till fysiskt aktiverande utelek och andra aktiviteter allt mindre.

Barn blir inte bara friskare av fysisk aktivitet. De behöver också röra sig för sin utveckling!

Barn får genom att pröva och lyckas med rörelser en positiv självuppfattning. De utvecklas också socialt genom att leka och träna med andra barn.

Jag har många gånger bloggat om att våra elever behöver bli bättre på att koncentrera sig och få hjälp med att strukturera upp sin skoldag. Nyare svensk forskning har visat att en utvecklad motorik understödjer koncentration och inlärning i allmänhet, också när det gäller färdigheter som att läsa och räkna.

Så summasummarum: ett barn som får möjlighet att träna upp sina motoriska färdigheter får även bättre förutsättningar att lära sig att läsa och räkna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar