torsdag 18 februari 2010

Var är männen?



Läste på www.expressen.se en debatt-artikel skriven av Per-Håkan Taavo, 43, som jobbar på förskolan Nyckelpigan i Luleå (på bilden). På fritiden håller han i föräldrautbildningar och är ungdomsledare i innebandy och fotboll. Per-Håkan talar varmt om sitt yrke.

Kul att höra Perra!Det är ju så att för att få jämställdhet i samhället behövs fler män i förskolan. Däremot ska de bli anställda för att de är duktiga yrkesmänniskor, inte för att de råkar tillhöra ett visst kön!

Tina Acketoft, riksdagsledamot (fp) och talesman i jämställdhetsfrågor har påpekat att andelen anställda män i förskolan minskar i "världens mest jämställda land". Det är oroande, inte minst ur jämställdhetssynpunkt menar Tina. Lösningen på det problemet kan dock inte vara att män skulle kvoteras in och få förtur till arbete inom förskolan.

Även jag anser att förskolan måste bli mer medveten om sin makt att påverka attityder och sitt sätt att arbeta. För att citera Tina: "Snickarboa måste kunna öppnas även om inte det finns män anställda. Fotboll måste kunna spelas även utan män och bilbanor måste kunna byggas även av kvinnor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar