måndag 1 februari 2010

Barnfattigdom

Det är oroväckande att det finns fattiga barn i Sverige.

Dessa barn är i största grad 1) barn med utländsk bakgrund, 2) barn i storstädernas förorter och 3) barn till ensamstående.

En tiondel av Sveriges barn är fattiga.

Så varför ser det ut så här då?
Ja, det har väl inte undgått någon att vi genomgått en ekonomisk kris.

Många har förlorat sina jobb under de senaste åren. Något som beror på världs-ekonomin.

Denna utvecklingen är givetvis helt oacceptabel och vi - alla som är en del av Sverige - måste göra vårt yttersta för att stoppa barnfattigdomen!

Men en liten sak som vi alla kan tänka på är att påverka våra skolor om att det aldrig ska få kosta att gå i den svenska grundskolan! Inga skidresor som skolan anordnar ska kosta! Inga utflykter ska kosta!

Är Du med mig?

4 kommentarer:

  1. Men Hanna. När man skär ner på bidrag och stöd till de som inte kommer in i arbetslivet, så ökar man ju självklart barnfattigdomen. Självklart ska det andra vara gratis - men du leder ju bort frågan från vad det egentligen handlar om.

    Finns studier som visar på att barnfattigdomen har ökat under Alliansens regi. Visst kan man skylla på ekonomisk kris, annars kan man påstå att det handlar om förd politik. Jag tror på det sista; en politik som tar hänsyn till de som har det sämst skulle även i kristider hålla en någorlunda balans gentemot barn som inte har föräldrar med arbete.

    Tack för mig!

    Antonkusin

    SvaraRadera
  2. Hej Anton!

    Enligt vissa studier är barnfattigdom kopplad till kvinnors – i synnerhet ensamstående mödrars – status på arbetsmarknaden. Mödrars situation på arbetsmarknaden påverkas av rådande
    arbetsmarknadsvillkor och kvinnors preferenser, samt de famljepolitiska paket vars syfte det är att hjälpa familjer att förena arbete och familjeliv.

    Ensamstående mödrar löper en högre risk för
    arbetslöshet än mödrar i familjer med två föräldrar. Huvudfrågan är således hur förändringarna i systemet för familjepolitik har påverkat den ekonomiska och arbetsmarknadsmässiga statusen för ensamstående mödrar under de senaste 15 åren?

    Det finns inte ETT svar alltså.

    SvaraRadera
  3. Det finns självklart inte ett svar, men klyftan mellan kvinnor och mäns inkomst har även den ökat under Alliansens regering. Så även där har ju Alliansen misslyckats med att föra en politik som har skapat ett rättvisare samhälle.

    /Anton igen

    SvaraRadera
  4. Nåja Anton...under den tid Alliansen reagerat har hela världen drabbats av en ekonomisk kris...vilka siffror pekar på att klyftan mellan just mäns och kvinnors löner ökat mellan 2006 och 2010?

    SvaraRadera