onsdag 10 februari 2010

Nya lågstadielärare med bredd och djup




Var fjärde lärare som undervisar i matte i årskurserna 1-5 saknar tydligen själva utbildning i matematik, enligt Statskontorets statistik. Detta enligt Jan Björklund som i dagarna utgick med ett pressmeddelande.

I lärarutbildningspropositionen föreslår regeringen en inriktning mot förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 ska införas, en utbildning till lågstadielärare.

I den nuvarande lärarutbildningen - den jag går - får lärarstudenterna stor valfrihet att själva bestämma vilka ämnen de vill läsa och inte läsa. I praktiken väljer många lärare för de tidigare åren bort matematik och naturorientering, och väljer att fördjupa sig i exempelvis samhällsorientering. Det är detta som kallas "specialisering".

I den nya utbildningen skärps kraven nu på lågstadielärarna. Utbildningen förlängs till fyra år.

Utbildningen kommer ge breda ämneskunskaper också i engelska, NO, SO och teknik. Detta betyder alltså att alla lågstadielärare måste läsa matematik och naturorientering. För detta läggs ett extra år av ämneskunskaper till.

Vad betyder detta för oss som tar examen nu i juni då?
Ja vi får ju vår lärarexamen det är ju givet men vi får inte lika lång utbildning som de som börjar läsa till lågstadielärare nu och vi får inte heller lika mycket matte, No, SO och teknik.

Blir väl till at vidareutbilda sig på en gång då.
Men missförstå mig inte!
Jag tycker att detta är BRA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar