onsdag 24 februari 2010

En viktig skiljelinje mot socialdemokratisk barnpolitik




Folkpartiets barnpolitik tar sin utgångspunkt i begreppet ANSVAR. Vi, de vuxna har ett självklart ansvar för barnens liv. Ansvaret för de egna barnen är livslångt. Och det måste tas på allvar.

För många barn och ungdomar är livet idag inte enkely. Alltför ofta är det outhärdligt. Alltför många barn lever i familjer med mycket snäva ekonomiska marginaler, alltför många barn i det svenska samhället far illa och alltför många barn mår psykiskt dåligt.

Mina barn är snart 4 respektive 7 år gamla men jag är medveten om att de inom alltför snart framtid är tonåringar. Man brukar säga ”små barn små problem, stora barn, stora problem” och nog kan jag tänka mig att det är så. Att vi har små barn NU betyder ju att vi NU måste börja fundera på hur vi vill att samhället ser ut om sisådär 10 år. Men också måste vi vara solidariska med alla de föräldrar som idag har tonåringar...

Om inte vi föräldrar känner att vi har en viktig roll i våra barns liv och att vi ansvar för våra barn så kan vi inte heller lösa problem som ungdomsvåld, kriminalitet och psykisk ohälsa bland barn och ungdomar .

Och det värsta vi vuxna kan göra mot unga människor är att inte ingripa i tid när de begår brott och använder droger. Jag och folkpartiet vill sätta in många fler tidiga och tydliga insatser mot ungdomsbrottsligheten! Alla brott ska utredas, även när gärningsmannen är under 15 år, och fallet ska kunna tas till domstol. Detta är viktigt inte minst så att brottsoffret får upprättelse och skadestånd.

Men det räcker inte med fler poliser, socialsekreterare och psykologer! Problem som rör våra barn kan inte lösas utan VÅRT föräldraengagemang.

Stat, kommuner och landsting ska inte ta över ansvar som vi föräldrar eller frivilliga krafter kring barnen kan klara själva. Där går en viktig skiljelinje mot exempelvis socialdemokratisk barnpolitik!

Jag vill arbeta för att lyfta fram föräldraansvaret och samtidigt erbjuda föräldrar med svårigheter i sin föräldraroll ett tidigt stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar