onsdag 20 januari 2010

Val-fläsk!

I måndagens VLT skriver sossarna i en väldigt långt debattartikel att de arbetar för att barnfamiljer ska få en enklare vardag. Jaha. Vilket parti vill INTE att barnfamiljer ska få en enklare vardag!? Nåja låt oss granska de fyra förslag sossarna kommer med inom det familjepolitiska området:

1. Flexibel och tillgänglig barnomsorg som är trygg och fungerande även på kvällar, nätter och helger.
- Det finns i Västerås idag och det är någor jag bevakar hårt i Förskolenämnden där jag är ledamot idag. Alltså - inget nytt!

2. Möjlighet för bägge föräldrarna att vara hemma samtidigt tillsammans med barnet den första månaden. Socialdemokraterna de så kallade ”pappadagarna” på tio dagar, då pappan kan vara hemma med familjen.
- Nu vill de alltså utöka dessa pappa-dagar till en månad. Ja, en god idé. Men var är prislappen? Eller är det - som jag tror - bara lite valfläsk!?

3. Höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen så att även den förälder som tjänar mest kan vara hemma när barnet är sjukt. I dag tar mammorna ut två av tre vab-dagar och trenden pekar neråt. Målet är givetvis att mammor och pappor tar ut ungefär lika många vab-dagar. Givetvis måste det vara upp till familjen självt att bestämma vem som ska vara hemma från jobbet, men vi tror att både barnen och föräldrarna mår bra av ökad jämställdhet inom familjerna. Därför vill vi höja taket i föräldrapenningen så att den som tjänar mest – oftast pappan – också kan vara hemma med sjuka barn.
- Målet är att familjen ska bestämma själva men sossarna vill bestämma hur jämställdhet ser ut och hur familjer ska ta ut sina vab-dagar...hmmmm....

4. Barn har rätt till båda föräldrarna. För att öka jämställdheten och för barnens egen skull tror vi att det är viktigt att föräldrarna delar tiden med de små barnen mera lika mellan sig. Som ett steg på vägen vill vi att föräldraförsäkringen delas i tre lika delar. En tredjedel för vardera vårdnadshavaren, och en tredjedel som båda har möjlighet att ta ut. Vi tror att det här är ett riktigt sätt att börja vägen mot ett mer jämställt föräldraskap.
- Se nummer 3: sossarna vill att varje familj bestämmer själv säger det men i andra andetaget menar de att de ska bestämma hur familjen ska ta ut föräldradagarna...hmmm igen...

Och så vill sossarna ha en gratis förskola och det är ju helt otroligt! Min mening, och folkpartiets mening, är att det man betalar för kan man ställa krav på, om än det handlar om 300 kronor/månad. Och varifrån ska sossarna ta de pengarna? De pengar som faller bort när/om de inför en avgiftsfri förskola?

1 kommentar:

  1. nu tycker jag du tolkar det som står lite skevt Hanna.

    #3 : det står inget om att de vill tvinga folk till något och de vill höja taket så att den som tjänar mer inte förlorar mer på det, ganska likt ett resonemang som även du fört.

    #4 : redan nu är det ju uppdelat i 3 delar då det finns dagar bara den ena föräldern kan ta ut, men en tredjedel är ju en utökning av dessa dagar. en tredjedel av dagarna lär väl bli strax över 100 dagar eller hur? ingen större förändring från idag tycker jag även om man här kan argumentera för valfriheten.

    Och var tar de pengarna ifrån? det vet du nog, det blir skattehöjningar.

    följer din blogg med intresse, men var tvungen att kommentera det här inlägget. :)

    SvaraRadera