torsdag 27 maj 2010

Maranatas hemundervisning förbjuds! Bra!

Publicerat 2008-04-08 i DN

"Förnekelse av evolutionsteorin, obehöriga lärare och barnaga. Så ser tillvaron ut för de barn som får hemundervisning inom väckelserörelsen Maranata. - Det är oacceptabelt och olagligt, säger Lotta Edholm (fp), skolborgarråd i Stockholms stad, som nu lovar att stoppa undervisningen.

Maranatarörelsen är en kristen väckelserörelse som är en utbrytning ur pingstkyrkan och bildades i början av 1960-talet i Norge.

Mot slutet av 1960-talet fick rörelsen flera förgreningar och den radikalaste av dem etablerades i Stockholm av Arne Imsen.

Stockholmsrörelsen har bildat så kallade kommuniteter där flera familjer bor tillsammans i kollektiv.

1977 började församlingens med hemundervisning.
Maranataförsamlingen huserar i en gammal skola invid Solvalla.

Förutom att vara för barnaga och mot evolutionsteorin är Maranata mot abort och anser att homosexualitet strider mot Guds ord. Sammanlagt har rörelsen mellan 300-500anhängare.

Maranata har bedrivit hemundervisning på grundskolenivå sedan 1977 och sammanlagt har mellan två till tre hundra barn från församlingen fått den skolgången. I dag är det dock endast tre barn mellan 7 och 10 år som får hemundervisning.

- Vi följer naturligtvis skolplanen och vi upplever vår undervisning som väldigt effektiv. Eftersom eleverna bara är tre stycken får de mer tid och uppmärksamhet än i vanliga skolklasser, säger Tage Johansson, ordförande och förkunnare i Maranata.

Men enligt Lotta Edholm är Maranatas hemundervisning ett exempel på där kommunerna borde ha möjlighet till tvångsåtgärder för att kunna hämta barnen till vanlig skolundervisning.

- När föräldrar fallerar i sitt föräldraskap, som i det här fallet, borde kommunen gå in och förelägga vite om inte föräldrarna skickar sina barn till skolan, säger Lotta Edholm. "

2 kommentarer:

  1. Å nej! Tänk att du tog dig tid till att hoppa på just det! Det är frågan om ytterst få barn. OM de farit illa, är det kommunens sak att ingripa - att därför förbjuda hemundervisning är att skjuta så lång över målet, att det liknar ingenting. Som att förbjuda golf för att nån kan få en boll i huvet, eller bilkörning för att nån kör ihjäl någon annan i onyktert tillstånd.

    Nej du, Hanna - lägg en timme på att plugga vad det egentligen handlar om, att engagerade (inte barnagande) föräldrar lyckas bättre än skola, och att det faktiskt i första rummet är föräldrarnas ansvar att välja utbildning åt sina barn - INTE staten!

    Lägg en timme på det - skicka sen faktura till Rohus, vi betalar dig gärna för det - under förutsättning att du verkligen tar del av den oberoende forskning som faktiskt finns - gott om - på www.Rohus.nu och fråga dem gärna!

    OBS - Rohus är partipolitiskt och religöst obunden! - OBS

    SvaraRadera
  2. Hanna, att du väljer lyfta fram en artikel från 2008 istället för att presentera fakta som flera av dina läsare efterfrågat, som säger att hemundervisningen är så illa som du tycker, inger inte förtroende.
    Jag kan lätt dementera DN's uppgifter om på vilket sätt hemundervisning bedrivs. Maranata bedriver vare sig hemundervisning eller skola. Vem som än ansöker om hemundervisning så gäller samma regler, oavsett religiös eller filosofisk åsikt. Det är enskilda föräldrar som ansöker och ansvarar för att hemundervisningen följer läroplanens riktlinjer och inte en rörelses åsikter.

    SvaraRadera