söndag 30 maj 2010

Heteronormativitet - isch!

I samhället förutsätts det att du är intresserad av personer av motsatt kön. Det förutsätts att det kön som du ser ut att tillhöra också är det som du känner dig som.

Normerna om sexuell läggning och könsidentitet kallas heteronormativitet. Denna norm finns överallt och hos alla. Den finns, stärks och sprids genom de omedvetna och medvetna saker som alla gör. Som Du gör. Som jag gör.

Jag tycker att grundskolan och gymnasieskolan har ett ansvar att i undervisningen ge en saklig bild av homosexualitet, bisexualitet, transsexualism och transvestism. Unga homosexuella, bisexuella och transpersoner har rätt att få stöd och bekräftelse av vuxna i skolans miljö.

RFSL skriver på sin hemsida att en en utvärdering från Skolverket av skolans sex- och samlevnadsundervisning visar att frågor om homosexualitet m.m. är bland de första sakerna som hoppas över vid tidsbrist. Många elever får ingen undervisning över huvud taget i sex- och samlevnadsfrågor. Skrämmande!

Folkpartiets konsekventa arbete för en skolmiljö präglad av trygghet, lugn och
arbetsro hjälper inte minst de elever som är osäkra på om de vågar visa sig som den de är för sina skolkamrater. Vuxna som tar sex- och samlevnadsundervisning på allvar och även tar upp homosexualitet och transexualitet måste finnas i skolan!

Det finns ingen norm kvar i vårt samhälle. Det finns inget som är det "vanligaste". Det är något konstruerat och påhittat. Säkerligen av ett gäng konservativa homofober. Därför behövs folkpartiet liberalerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar