tisdag 25 maj 2010

Hemundervisning - isch!

Hemundervisning är en utbildningsform där föräldrar åtar sig ansvaret för sina barns utbildning. Vanligast är nog att föräldrarna fungerar mer som mentorer än som lärare.

Jag är glad att folkpartiet stark tryckt på att hemundervisning av filosofiska och religiösa skäl förbjuds i den nya skollagen.

Varför då då? Varför vill jag detta?
Jag kan bara inte tycka att barn mår bra av att ha hemundervisning dels för att föräldrar inte har lärarbehörighet (om de nu inte är utbildade till lärare) dels för att barn mår bra av att träffa andra barn.

Hemundervisning för mig är 1800-tals fasoner!

12 kommentarer:

  1. Hur kommer det sig, tror du att:

    - all forskning på hemundervisade barn visar att de klarar sig bättre än skolbarn, både kunskapsmässigt och socialt?

    - de flesta tror att hemundervisade barn isoleras? När det är precis tvärtom!

    Har du någon erfarenhet av hemundervisande familjer över huvud taget? Har du tagit del av någon forskning på området?

    Om inte, hur kommer det sig att du då talar utifrån dina egna förutfattade meningar?

    Tror du inte att det är läskigt när politiker gör det... utan grund i vare sig forskning eller erfarenhet?

    Kolla http://www.Rohus.nu - och utbilda dig. Först därefter kan du uttala dig om hemundervisning - tycker jag.

    SvaraRadera
  2. 1800-talsfasoner?
    Skolan som den ser ut idag är en kvarleva från 1800-talets industrisamhälle:
    "/.../Jag tycker att det är en rättighet för barn att få gå i skolan och det bestämde vi i Sverige redan på 1840-
    talet att alla ska ha rätt att gå i skolan,/.../" -Björklund i Rapport

    Hemundervisning är en modern utbildningsform för informationssamhället.
    Ta gärna reda på fakta istället för att låta fördomar styra dina åsikter. www.rohus.nu

    SvaraRadera
  3. du skrev:
    "Jag kan bara inte tycka att barn mår bra av att ha hemundervisning"

    Att,som regeringen nu vill göra,förbjuda något enbart på grund av egna tyckanden är en katastrof i ett demokratiskt samhälle. Det är lätt att ta reda på FAKTA och FORSKNING i ämnet hemundervisning. Forskningen visar tydligt att hemundervisade barn MÅR BRA, är sociala, och har samma eller bättre kunskaper än jämnåriga skolbarn.

    Visst kan man tycka, men att begränsa människors fria val enbart baserat på tro och tyckanden, det hör inte en demokrati till.

    SvaraRadera
  4. Varför vill du bli omvald? Därför att du har en åsikt men ingen aning om hemundervisning? Därför att du ignorerar eller verkar inte känna till de mänskliga rättigheter som finns nedskriven i FN-konventionerna?
    Fortsätt tycka du, vi kommer att lämna Sverige och hemundervisa i ett land där det fortfarande finns demokrati und respekt för mänskliga rättigheter.
    Ett skam att Sverige har så trångsynta politiker.

    SvaraRadera
  5. barn kan träffa andra barn utanför skolan också. och de flesta hemundervisande föräldrar har hög utbildning som räcker till att undervisa barn på grunskolenivå. Läs på mera i ämnet!

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Det är lustigt att du nämner hemundervisning som något bakåtsträvande 1800-talsaktigt..!? Det visar din stora okunnighet inom området.
    Särskilt märkligt blir det inlägget med tanke på att det är Björklund som i Rapportinslaget blickar tillbaka på 1800-talets indusrtialismskola och vägrar låta den svenska skolan hänga med omvärlden och resten av kunskapssamhället.

    Läs på mer om hemundervisning och omvärldens evidensbaserade forskning - därefter kan man ju börja fråga sig varför ingen svensk forskning görs - det är väl ändå den man som politiker skall gå efter och inte "tyckanden" eller personliga åsikter som inte är baserade på fakta..?

    Att säga "isch" om en uttryckt mänsklig rättighet både inom FN och Europakonventionen är illa för svensk demokrati.

    /Cina

    SvaraRadera
  7. Jag skulle önska att de som fördömer hemundervisning var åtminstone lite angelägna om att läsa på i ämnet! Verkligheten visar att hemundervisade barn i snitt når en högre kunskapsnivå än barn på kommunala skolor. Detta för att barnet behöver ha en fungerande anknytning till sin lärare. Då läraren är barnets förälder är mycket vunnet och det har visat sig i studier att förälderns utbildningsnivå spelar en liten roll i sammanhanget. Hemundervisade barn lever heller inte isolerade från andra barn, utan deltar i regel i många aktiviteter utanför hemmet tillsammans med både barn och vuxna. Dessutom är det så att vi i Sverige har stora problem på grund av att barn i hög grad tappat sin naturliga anknytning till sina föräldrar och låtit jämnåriga ta över fostran. Detta är förmodligen en stor del av förklaringen till att barn och unga mår allt sämre. Ingen pedagog kan ta en förälders plats!

    Vår familj har tur som bor i en kommun som ser föräldrar som viktiga och kapabla att ta beslut som rör den egna familjen. Därför har vi fått vår ansökan om hemundervisning godkänd för tre av våra sex barn under kommande läsår. Jag hoppas verkligen att den nya skollagen inte går igenom, utan istället ändras så att det blir lättare att få hemundervisning och att det inte ska spela någon roll var i landet man bor!

    Det är mycket tråkigt och förvånande att Folkpartiet, som säger sig vara liberala, jobbar stenhårt för att ta ifrån svenskarna den mänskliga rättigheten att själva ta ansvar för sina barns utbildning! Man kan inte genom en lag garantera att skolorna passar alla barn och familjer! Det hela luktar unken kommunism och inget annat!!!

    SvaraRadera
  8. Det här var det mest osakliga jag hört! Du kan inte ha lärt känna en enda "hemundervisande" familj, med tanke på de fördomar du har. Jag och de flesta svenska hemundervisande familjer gör det varken av religiösa eller av filosofiska skäl. Utan av pedagogiska skäl. Vi tror inte att skolan är rätt ställe att tillbringa sina bästa år på. Att utvecklas till trygga, mogna och ansvarstagande människor leder till större ting än att pressa in kunskap under skolmässiga former.
    Problemet för politikerna är inte att hemundervisade ungdomar på något sätt skulle halka efter sina kompisar. Problemet är att de utvecklas till sociala och självständigt tänkande individer. Sådana vill man inte ha för många av i samhället.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Att du "bara inte tycker att barn mår bra av hemundervisning" utan att ange någon form av vetenskapligt belägg, gör din åsikt ganska ointressant. Likhetstecken mellan hemundervisning och att inte träffa andra barn, är även det ett märkligt synsätt.
    Även Björklund visar denna ovilja att sätta sig in i hemundervisningen för att kunna debattera den sakligt, och svaren och argumenten blir innehållslösa och enbart politiska.
    Det du ser som 1800-talsfasoner är en idag växande rörelse i många länder. Det handlar om aktiva framåttänkande familjer som ser nya och fräscha möjligheter inom utbildningsområdet! Hemundervisning är ett ypperligt alternativ för många, för andra är det bättre med distans- eller flexstudier osv. Så mitt råd Hannah, är att du lämnar dina 1800-talsspöken bakom och häng med i utvecklingen! Kom inte dragande med politiska klyschor, utan våga lyssna på dem som vet vad det handlar om!

    SvaraRadera
  10. Hur många hemundervisade barn har du träffat? De jag har träffat verkar både trevliga och kunniga. De har dessutom varit betydligt artigare än många barn som går i skolan. Vad bygger din kritik på förresten?

    Mvh

    Tim Finucane
    Stockholm

    SvaraRadera
  11. Hej. Jag heter Camilla är 33 år och har tre barn. Läser till lärare för de tidiga åren. Vill gärna börja med hemundervisning då det har varit 6 tuffa år för min son (och oss som föräldrar) i skolan. Vill påpeka att det framkommer i LPO 94 "Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta kunskaper. I samarbete med hemmen skall skolan främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar"
    Behövs ett samarbete med hemmen? Blir det bättre när föräldrarna engagerar sig? Jo, det har vi fått höra på lärarutbildningen. Den enda skillnaden är att jag inte frågar lärarna om råd när det uppstår en situation hemma, jag vet oftast orsaken. Jag menar lärare behöver föräldrar för att det ska/kan bli bättre. Föräldrar behöver inte lärare.

    SvaraRadera
  12. There are more children homeschooling in the USA than there are students in Sweden. I wonder why Ivy-League schools such as Harvard, Yale, Stanford, etc, reserve a certain percentage of incoming freshmen for ONLY homeschoolers? Perhaps Hanna knows something the Ph.D Presidents DON'T know. Give 'em a call, Hanna...

    SvaraRadera