måndag 16 augusti 2010

Varför hatar Vänsterpartister friskolor?

Jo, de menar att friskolor segregerar befolkningen och förstärker klassklyftor. De menar också att friskolor "dränerar den offentliga sektorn på pengar". Vänsterpartiet menar också att friskolor underminerar en jämnbördig skola för alla.

Hur tänker de egentligen!?

Folkpartiet tycker om friskolor. Varför det då?

Friskolor erbjuder mångfald och detta betyder att fler elever går på en skola som de tror på. Konkurrens höjer också kvaliteten även i de kommunala skolorna. Det är viktigt att påpeka att fristående och kommunala skolor ska ges likvärdiga villkor!

Folkpartiet vill inte att friskolor ska få drivas eller finansieras av organisationer som inte står för de värderingar som läroplanen anger. Regeringen vill skärpa kraven för skolor, friskolor såväl som kommunala skolor.

Jag arbetar på en friskola och jag har min ena son på en annan friskola. Jag är helnöjd! Som mamma. Som lärare. Och som politiker!

Och Lars Ohly måste också vara nöjd med friskolor då hans son går på friskolan Nackademins Gymnasium, en friskola som ägs av riskkapitalbolagen Medströms Invest och Spinn Investment. Men om Lars Ohly fick bestämma hade Nackademin inte funnits. Vänsterpartiet vill nämligen förbjuda vinstdrivande skolor.

När man läser vad Lars Ohly har skrivit om privatskolor kan det tyckas konstigt att han låter sin egen son gå i en friskola: "Privata skolor har färre och sämre utbildade lärare förutom att de ofta saknar en mängd andra funktioner som är viktiga för att eleverna ska kunna tillgodogöra sig kunskap." Detta skrev skrev Lars Ohly i Dagens Nyheter i slutet av 2007.

Men han vill inte prata om varför hans son går i en privatskola - trots att han tycker att friskolorna är skadliga.

Snurrigt värre!

2 kommentarer:

  1. Tycker du alltså att en förälder ska tvinga sin myndiga son att gå en utbildning som han inte vill. Valfriheten i Stockholm är ju också begränsad så att man inte kan välja kommunala gymnasier för alla utbildningar.

    Kom igen med sakliga argument istället för att försöka angripa andras barn. Det är rätt osmakligt.

    SvaraRadera
  2. Lars Ohlys barn har väll exakt samma rätt att välja skola som ditt barn har? Värre hade det väll varit om Lars Ohly tvingade sina barn att göra precis som han tycker?

    SvaraRadera