söndag 1 augusti 2010

Vad är förskola?

I begreppet förskola ingår det som tidigare delades upp i dagis och deltidsgrupp. Dagis var för till stor del till för att ta hand om barnen medan föräldrarna arbetade, medan lekis eller deltidsförskola var skolförberedande verksamhet tre timmar på förmiddag eller eftermiddag för de barn som snart skulle börja skolan.

I Sverige har Du vårdnadshavare, som studerar eller förvärvsarbetar, rätt att placera dina barn i förskola från ett års ålder.
Ditt barn har rätt att behålla platsen om du som vårdnadshavaren blir arbetslös eller föräldraledig.

Barn som är fyra eller fem år har rätt till allmän förskola 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar i veckan. Den allmänna förskolan är avgiftsfri. De flesta kommuner följer maxtaxan som baseras på föräldrarnas inkomst, där högsta avgiften är 1 260 kr i månaden för första barnet. I Västerås är det så.

Förskolan regleras av skollagen. Kommunal förskola är skyldig att följa en läroplan.

Allt fler förskolor har en särskild pedagogisk inriktning eller kunskapsinriktning för att underlätta valet för föräldrarna och ge barnen lämplig stimulering inför de kommande skolåren utifrån barnens individuella behov och intressen.

Förskoleklass är en skolform vars syfte är att vara en pedagogisk bro mellan förskola och grundskola. De flesta kommuner organiserar förskoleklassen tillsammans med grundskolan. Men jag personligen anser att detta skulle kunna göras ännu mer och ännu bättre!

Så, några frågor på det? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar