fredag 16 april 2010

Jag är FÖR högre kunskapskrav och bättre studiedisciplin

Regeringen överlämnade den 23e mars en ny skollag.

Målet med den nya skollagen är att få en skola med högre kunskapskrav och bättre studiedisciplin, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Skollagen gäller stora delar av utbildningsväsendet, från förskola till vuxenutbildning. Och regeringen har föreslagit en lång rad ändringar, för att öka fokus på kunskap, valfrihet och trygghet.

Med politik där folkpartiet får vara med och bestämma händer et saker. Det utreds bara inte. Som när sossarna styrt. Utredning på utredning har genomförts men alltför lite har skett i praktiken. Allra bäst stämmer detta när det komemr till skolan!

Viktiga förändringar i den nya skollagen är att

■ förskolan blir en egen skolform
■ det ska vara samma regler för fristående och offentliga skolor. Friskolorna ska rätta sig efter samma regelverk som kommunala skolor. Det innebär bland annat att de, med vissa begränsade undantag, ska följa kurs- och läroplaner och sätta betyg.
■ det blir skärpta krav på lärare. Endast den som är behörig ska få tillsvidareanställas som lärare eller förskollärare.
■ det ska bli bättre stöd till eleverna. Rättigheterna för den elev som behöver stöd och hjälp ska stärkas. Kraven på att utreda en elevs behov av särskilt stöd ska bli tydligare och beslut om åtgärdsprogram ska kunna överklagas.
■ att eleverna får stärkta rättigheter. Eleverna ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator inom elevhälsan, och också till studie- och yrkesvägledning. Dessutom ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek. Detta gäller även för fristående skolor.
■ det i skolan ska bli ökad trygghet och studiero.

Det kan bara inte finnas någon som tycker att dessa förändringar och förbättringar är dåliga!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar