tisdag 27 april 2010

Förskoleklass - år 0?

Det borde vara obligatoriskt med förskoleklass. För att förhindra ett glapp mellan förskolan och grundskolan. Och för att förskoleklassen ska bli årskurs 0!

Genom att göra förskoleklassen till klass 0 blir grundskolan 10-årig. Moderaterna, folkpartiet och centerpartiet är eniga om att införa skolplikt från sex års ålder och därmed göra förskoleklassen obligatorisk.

Idag deltar 96 procent av sexåringarna i den frivilliga förskoleklassen. Den har samma läroplan och mål som grundskolan. Så varför inte starta grundskolan redan som 6-åring i förskoleklassen? Och byta namn till Nollan.

Förskoleklassens pedagogik ska däremot finnas kvar!

1 kommentar:

  1. Hej Hanna. Jag kan tänka mig att förskoleklassen bör vara obligatorisk men fortfarande ha fokus på det sociala. Lek, lek, lek och lärande. Jag tycker absolut inte att man ska ta in bänkar i lokalerna och göra om rummen till klassrum.

    Varje dag bör innehålla samlingar, fri lek, utevistelse där både lärande och lek kan ingå (utematte, samarbetsövningar mm), samlingar i mindre grupper där bokstäver och siffror blir bekanta för barnen.

    Men Nollan?? Nått bättre namn måste det finnas, vem vill gå i Nollan? Jag tycker att förskoleklass är ett bra namn.

    Lite tankar bara en tidigt lördagsmorgon....ses på måndag

    SvaraRadera