måndag 12 april 2010

Björklund talar:

"Läraryrket är det viktigaste yrket i ett land som vill satsa på framtiden.


Tyvärr har läraryrkets attraktionskraft och status sjunkit under väldigt lång tid. Det har inneburit att vi under senare år haft svårt att rekrytera lärare: färre ungdomar söker sig till lärarutbildningarna och de ungdomar som antas till utbildningarna har sämre avgångsbetyg från gymnasiet än tidigare.


Sedan 2006 har regeringen genomfört ett antal stora satsningar för att komma till rätta med problemen. Det handlar bland annat om fortbildning i form av lärarlyftet och förskollärarlyftet, skärpta behörighetskrav i skollagen och en ny lärarutbildning.


Nu tar vi nästa steg. Från och med hösten 2012 införs en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare.


Det finns två vägar till legitimationen: dels examen från en lärarutbildning, dels ämnesexamen kombinerad med en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Alla nya lärare ska genomgå ett introduktionsår, ungefär som AT-tjänstgöringen för läkare. Lärarkandidaten ska under året få stöd och ledning av en mentor - en mer erfaren legitimerad lärare. Rektorn ska sedan skriva ett intyg på väl genomförd introduktion.


Precis som med läkarna måste legitimationen kunna dras in. Skälen för en förlorad legitimation kan vara grov oskicklighet i yrkesutövningen, brott eller missbruk.


Vissa arbetsuppgifter ska vara reserverade för legitimerade lärare, t ex betygssättning. Dessutom ska endast legitimerade lärare få sätta betyg och kunna utnämnas till lektor.


Redan behöriga lärare ska kunna ansöka hos Skolverket om legitimation - och självklart måste obehöriga lärare få möjlighet att komplettera så att de når upp till de krav som ställs för legitimation.


Legitimationerna är en satsning på Sveriges lärarkår. Regeringen investerar 260 miljoner kronor per år för tid med mentor. Min förhoppning är att yrkeslegitimationerna bidrar att kvalitetssäkra läraryrket i framtiden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar